Komunikacja

Tropical Islands świętuje 10-lecie campingu

CampShop

10 lat temu, 26 września 2008, na terenie resortu wypoczynkowego Tropical Islands otwarto camping. Wówczas nie wyglądał jeszcze tak jak dziś: pole namiotowe, stanowiska dla kamperów i przyczep campingowych oraz pomieszczenie „do wszystkiego“. Od tamtej pory wiele się zmieniło. Camping Tropical Islands to miejsce z historią, miejsce, które wciąż się rozwija, dzięki osobistemu wkładowi wszystkich zaangażowanych.

„Przyjeżdżamy tu od 10 lat. W tym czasie camping niesamowicie się rozwinął“, mówi podczas kameralnej imprezy jubileuszowej jeden z gości, który zna camping od samego początku. Sven Zumkely, zastępca prezesa zarządu Tropical Islands Holding, podkreśla, że sukces należy przypisać przede wszystkim osobistemu zaangażowaniu pracowników. Oczywiście liczą się również inwestycje w ciągu ostatniej dekady, których celem było zdobycie statusu campingu 4-gwiazdkowego i zaoferowanie klientom usług wysokiej jakości.

Od pola namiotowego po camping z prawdziwego zdarzenia
Zaczęło się od stanowisk postojowych dla kamperów i przyczep campingowych oraz pola namiotowego. Pierwszymi obiektami noclegowymi zbudowanymi na stałe były namioty tipi, 27 z materiału i 7 z drewna. O gości campingu troszczyło się wówczas czterech pracowników. Stołówka byłej fabryki sterowców CargoLifter została przebudowana na sklep wraz z niewielkim bistro, w którym goście mieli również możliwość zjedzenia śniadania. Od pierwszego dnia ruszyła wypożyczalnia rowerów, później dołączyły segwaye oraz oferty przejażdżek segwayami po terenie resortu.

Kombinacja campingu na łonie przyrody z atrakcjami tropikalnymi w pobliskiej hali Tropical Islands była i do dziś pozostaje jedyna w swoim rodzaju. Wielu campingowiczów z całych Niemiec od samego początku chwaliło sobie jakość tropikalnego campingu. Później dołączyli do nich Holendrzy i inni zagraniczni goście. W 2011 roku oferta wzbogaciła się o kolejne możliwości spędzania czasu wolnego: powstały boiska do siatkówki plażowej i soccera ulicznego, a także stanowiska do gry w tenisa stołowego.

Całoroczny urlop na łonie natury
Camping Tropical Islands o powierzchni 6 hektarów powstał nie tylko z myślą o posiadaczach kamperów, przyczep campingowych i własnych namiotów, lecz wszystkich, którzy lubią spędzać urlop blisko natury. W 2014 roku oferta obiektów noclegowych powiększyła się o 23 komfortowe domki wypoczynkowe Mobile Homes czynne również w okresie jesienno-zimowym. Entuzjastyczne przyjęcie Mobile Homes przez klientów skłoniło Tropical Island Holding do zbudowania w latach 2016 i 2017 kolejnych domków w podobnym stylu. Niektóre z nich powstały z myślą o gościach o bardzo sprecyzowanych wymaganiach: są więc i domki przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, domki dla osób, które chcą przyjechać z własnym psem, a także domki w wariancie luksusowym z własną sauną na podczerwień (infrared). Obecnie czeka na gości 113 domków czynnych przez cały rok, z własnymi pomieszczeniami kuchennymi i sanitarnymi.

Zimą i w deszczowe dni amatorzy aktywnego spędzania czasu wolnego mogą skorzystać z centrum sportowego w zamkniętym pomieszczeniu. Centrum zostało otwarte w 2014 roku w byłym hangarze dla samolotów. Dostosowano je do gry w piłkę i inne gry zespołowe. Camping cieszy się popularnością również w regionie. „Intensywnie współpracujemy z podmiotami oferującymi atrakcje turystyczne w Spreewaldzie i polecamy naszym gościom miejsca warte odwiedzenia w regionie“, opowiada kierownik campingu Roland Exler.

„Wisienką na torcie” są obiekty noclegowe, które dołączyły do oferty campingu Tropical Islands w roku jubieuszowym: namioty Luxus oraz namioty Lodge. To oferta dla tych, którzy na campingu nie chcą rezygnować z komfortu. Kolejne nowości to nowa strzelnica do strzelania z łuku oraz oferta Mini Safari „Wildlife Patrol“ dla dzieci. By sprostać coraz to nowym zadaniom, 4-osobowy team z czasem się powiększył i dziś liczy już 16 pracowników: recepcjonistów, kucharzy, ogrodników i dozorców.

W planach dalsza rozbudowa
Jeszcze w tym roku ruszają prace nad parkiem linowym. Duży popyt na namioty Lodge i namioty Luxus zadecydował o planach budowy kolejnych, już w następnym roku. W planach jest również nowa generacja domków Mobile Homes. Obiekty noclegowe na campingu cieszą się wielką popularnością szczególnie wśród gości planujących dłuższy pobyt.

Fakty i liczby:

• 113 domków Mobile Homes i Nature Homes dla 2 - max. 8 osób (wliczając tzw. dostawki) z własną kuchnią i łazienką, tarasem i grillem elektrycznym,

• 5 domków Mobile Homes przystosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych wraz z odpowiednimi sanitariatami,

• 92 stanowisk dla kamperów i przyczep campingowych (od marca do października),

• w tym 20 stanowisk Komfort ze źródłem wody i możliwością odprowadzania nieczystości,

• 25 namiotów tipi (od marca do października),

• 2 ogrzewane namioty Luxus z własną łazienką (od marca do listopada),

• 8 namiotów Lodge z osobnymi kabinami do spania i niszą kuchenną (od marca do października),

• nowoczesne sanitariaty, pralnia, łazienki familijne, łazienka dla dzieci,

• sklep CampShop i recepcja, przystosowane również do potrzeb osób niepełnosprawnych, codziennie świeże bułeczki,

• wypożyczalnia rowerów, zadaszone centrum sportowe, place zabaw, boisko do siatkówki, boisko do soccera ulicznego, strzelnica do strzelania z łuku,

• na skraju lasu domki Mobile Homes dla gości przyjeżdżających z psami,

• NOWOŚĆ: clubcar z napędem elektrycznym na 8 osób, służący transportowi osób i bagaży między campingiem a halą

Podpisy pod zdjęciami: (wszystkie zdjęcia ©Tropical Islands)

PF1: W pierwszych latach na campingu Tropical Islands stanęły drewniane tipi.  >Pobierz obraz

PF2: Pierwsza generacja namiotów tipi z materiału. >Pobierz obraz

PF3: Widok na halę Tropical Islands od strony campingu. >Pobierz obraz

PF4: Z biegiem lat przybywało coraz więcej ofert spędzania czasu wolnego: stoły do tenisa stołowego, zadaszone centrum sportowe i „Mini Safari” dla dzieci. >Pobierz obraz

PF5: CampShop to zarazem recepcja i sklep. Oraz miejsce, gdzie można zjeść śniadanie. >Pobierz obraz

PF6: Od 2014 roku oferta noclegowa na campingu Tropical Islands była systematycznie poszerzana, m.in. o domki Mobile Homes czynne przez cały rok. >Pobierz obraz

PF7: Dzisiaj team campingu liczy 16 pracowników, którzy troszczą się o gości i dbają o miejsce. >Pobierz obraz

CampShop
Holz -Tipis
Camping Crew

Kontakt z działem prasowym

Pytania? Chętnie Państwu pomożemy.

Twoje pobieranie jest w przygotowaniu.

Proszę chwileczkę poczekać.